Vajíčko

s prekvapením

TRIZ princíp č. 7 Matrioška v praxi
Nielen počas Veľkej noci, ale kedykoľvek počas roka potešia deti (ale aj dospelých) čokoládové vajíčka s prekvapením vo vnútri. A nemusí ísť len o drobnú hračku. Vlastnoručne vyrobené vajíčka si môžete naplniť podľa svojej fantázie drobnými sladkosťami či sušeným ovocím. Pri výrobe vajíčke požiadajte o pomoc dospelú osobu.

Budete potrebovať:

  • čokoládu (môžete použiť mliečnu alebo horkú, ak chcete vajíčka s bielym vnútrom, tak potrebujete aj bielu),
  • stopercentný rastlinný tuk,
  • hrniec s vodou,
  • teplovzdornú misku,
  • silikónovú formu na vajíčka (nájdete v obchode s pomôckami na pečenie),
  • prekvapenie dovnútra (hračka, lentilky, gumené cukríky, čokoládky,…),
  • malý štetec.

Postup:

  1. Najprv si vo vodnom kúpeli rozpustite mliečnu čokoládu s rastlinným tukom v pomere 3:1. Do teplovzdornej misky dajte polámanú čokoládu a tuk a postavte ju na hrniec s vodou. Voda by sa nemala dotýkať dna misky. Hrniec postavte na šporák a vodu začnite zahrievať. Mala by vrieť len mierne a ani kvapka z nej sa nesmie dostať do čokolády. V tomto kúpeli pomaličky za stáleho miešania čokoládu rozpustite.
  2. Silikónovú formu vypláchnite studenou vodou. To vám pomôže, aby išli vajíčka z formy ľahšie von.
  3. Pomocou lyžice naplňte formu čokoládou. Najlepšie ja dávať malé množstvá a podľa potreby čokoládu pridávať. Čokoládu vlejte do formy a krúživým pohybom ju po forme rozlejte. Aby boli vajíčka pevnejšie a ľahšie sa z formy vyklápali, použite aspoň 3 vrstvy čokolády – ďalšiu vrstvu dolievajte až po miernom zatuhnutí predošlej vrstvy.
  4. Pokiaľ chcete mať vajíčka vnútri s vrstvou bielej čokolády, takisto si ju roztopte vo vodnom kúpeli a na stuhnutú mliečnu čokoládu dajte vrstvu bielej. Samozrejme, poradie čokolád si zvolíte sami.
  5. Vajíčka nechajte stuhnúť v chlade aspoň 10 minút.
  6. Po stuhnutí ich opatrne vyberte z formy.
  7. Pripravte si drobnosti, ktorými vajíčka naplníte.
  8. Obe polovice vajíčka spojte. Ako „lepidlo“ použite rozpustenú čokoládu, ktorú pomocou malého štetca nanesiete na hranu vajíčka.
  9. Teraz už len počkať, kým čokoládové lepidlo zaschne a vaše vlastné vajíčka s prekvapením sú hotové.

foto: publicdomainpictures, pxhere

Print Friendly, PDF & Email

Najčítanejšie