Božský pokrm

Na svete hádam niet človeka, ktorý by neobľuboval plody tohto stromu, pôvodne rastúceho v juhoamerických dažďových pralesoch. Z nich vyrábaný „božský“ pokrm pralesa sa stal nevídanou pochúťkou minulých i súčasných generácií.

Čokoláda, jedinečný produkt z kakaových bôbov, nepotrebuje žiadne predstavenie, ani podrobný opis. Kakaové bôby pochádzajú z amerických trópov, sú plodmi malého stromu závislého od pôdy bohatej na živiny a od dostatku dažďovej vlahy. Strom rodí plody asi od veku štyroch rokov a rastie 80 i viac rokov. Je zvláštne, že na ňom kvitnú ružové kvety podobné fuksii a neskôr kakaové struky priamo na hlavnom kmeni. Dozreté žlté alebo červené struky obsahujú množstvo kakaových bôbov, ktoré sa musia vylúpnuť zo sliznatej vnútornej dužiny struku, potom sa kvasia alebo dusia pod kopou banánových listov a nakoniec sušia na slnku. Až potom sa bôb obsahujúci kofeín môže spracovávať.

Ktosi raz povedal, že kakaovník je exotický, luxusný a takmer určite boží dar. Carl Linné si to zrejme tiež myslel, lebo mu duchaplne udelil rodové meno Theobroma, „božský pokrm“. V predkolumbovskej Latinskej Amerike, ktorá nepoznala cukor, sa z rozdrvených bôbov kakaovníka pravého vyrábala hustá, lepkavá tekutina. Zmiešaním s výťažkami iných rastlín, napríklad vanilky a papriky, vznikla výdatná sirupová šťava, ideálna na podávanie počas obradných slávností usporadúvaných domorodým obyvateľstvom.

Za čias Aztékov sa kakaové bôby pražili, mleli a pridávali do dusenej zmesi zeleniny s kukuricou a papričkami alebo sa podávali ako horký ceremoniálny nápoj, ktorým sa pripíjalo Quetzalcoatlovi, okrídlenému hadiemu božstvu.

Keď do Latinskej Ameriky prišli conquistadori našli tam nielen zlato a striebro, ale aj strukoviny, zemiaky a kakaové bôby. Spočiatku nikto presne nevedel, ako pripraviť tento na tuk bohatý, ale horký pokrm, kým niekomu nenapadlo zmiešať ho s karibským cukrom. Toto spojenie vyvolalo priam úžas. Do konca 16. storočia sa chuť čokoládového nápoja osladeného cukrom ocitla na jazyku každého, kto si ho mohol dovoliť.

Nový pokrm putoval najprv na španielsky kráľovský dvor. Keď sa v roku 1660 španielska infantka Mária Terézia Habsburská vydala za francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV., ako pozornosť priviezla z rodného Španielska čokoládu. To bol začiatok jej veľkolepého rozmachu. Spočiatku sa pila ako hustá sladká tekutina, kým Holanďan Casparus van Houten nevynašiel vo svojej továrni na čokoládu v Amsterdame nový spôsob jej spracovania. Kakaové bôby sa aj naďalej drvili a miešali s mliekom. Van Houten vynašiel metódu, ako zredukovať tuk a vyrobiť koláč z kakaa, ktorý sa potom rozomlel na prášok. Čokoláda však bola stále len horkou zmesou, ktorú si obľúbili najmä ženy pre jej liečivé a terapeutické vlastnosti.

Žiadostivosť Európy po čokoláde zmenila domáce umenie na medzinárodný priemysel a vytvorila armádu zberačov, ktorí sa vrhli do ekvádorských pralesov na zber kakaových bôbov, čo viedlo k novému typu vykorisťovania domorodcov. Organizácie zaoberajúce sa férovým obchodovaním, ktorých aktivity sa začali v 80-tych rokoch 20. storočia, sa usilovali čeliť vykorisťovaniu prvotných producentov bohatými nadnárodnými spoločnosťami. Tak vznikla myšlienka pridávať na obal výrobkov logo férového obchodu. Na policiach supermarketov sa ako prvý produkt férového obchodu predávaný v Holandsku objavila káva a po nej čokoláda.

Vedeli ste, že:
V roku 1869 bola na trhu uvedená prvá ozdobná bonboniéra s obrázkom dievčatka s mačiatkom v lone.

V roku 1899 sa objavila prvá filmová reklama venovaná holandským sladkostiam. Predstavovala unaveného úradníka, ktorý zrazu odhalí nový zdroj energie po zjedení čokoládovej tyčinky.

stanka blahova _ hrusov
„Svoj voľný čas venujem záchranným prácam na hrade Hrušov. Preto mi hovoria hradná pani.“

V článku sa spomína férový obchod. Ktoré z nasledovných tvrdení vystihuje podstatu férového obchodu?

  1. Férový obchod je označenie, ktoré spotrebiteľovi zaručuje, že pri vzniku produktu z čokolády alebo zberu kakaových bôbov nedochádzalo k potláčaniu ľudských práv, k znečisťovaniu či poškodzovaniu prírody a pestovatelia či výrobcovia dostali za svoju prácu zaplatenú mzdu.
  2. Férový obchod je označenie, pri ktorom sa zberačom a pestovateľom zaručujú vhodné pracovné podmienky.

foto: pixabay.com, staticflickr.com

Print Friendly

Najčítanejšie