Krájaný chlieb

Pri kúpe chleba máme dnes na výber – buď si kúpime celý bochník, z ktorého si odkrajujeme jednotlivé krajce, alebo si vyberieme balený, nakrájaný chlieb. Je tu aj tretia možnosť: vybrať si celý bochník a nakrájať ho v obchode pomocou špeciálneho prístroja. Všetky krajce sú tak bez námahy rovnako hrubé. No vymyslieť takúto šikovnú a bezpečnú mašinku nebolo ľahké.

Americký klenotník Otto Frederick Rohwedder bol presvedčený, že by vedel zostrojiť stroj na krájanie chleba. Aby mal z čoho financovať jeho výrobu, predal svoje tri klenotníctva. V roku 1917 ho však postihlo veľké nešťastie. Oheň mu zničil továreň, pričom zhorel nielen vzor vynálezu, ale aj konštrukčné plány. V snahe získať peniaze na nový výskum sa Rohwedder veľmi zadlžil. Jeho neúnavná snaha sa však vyplatila. V roku 1927 úspešne navrhol stroj, ktorý chlieb nielen krájal, ale následne aj balil. Krájaný chlieb sa začal predávať prvýkrát v americkom mestečku Chillicothe v štáte Missouri v roku 1928. V roku 1933 sa až 80 % všetkého chleba v USA predávalo v krájanej podobe. Odvtedy sa krájač zdokonalil a zmodernizoval.

Monika Pjechová, Branislav Kolena

foto: wikimedia.org

Print Friendly

Najčítanejšie