Modrý blesk

Ak nie je vo vzduchu, je vo vode alebo pod zemou. Zdá sa, akoby bol v jednej chvíli všade. Veľmi živý a pekne sfarbený je pánom rieky. Sedí nehybne na konári nad vodou a vyzerá pokojný. Práve číha na ryby. Akonáhle jednu zazrie, vystrelí ako blesk, vystrie telo, stisne krídla a zobák nasmeruje dopredu. V tom sa ponorí a pomocou zobáka, ostrého ako dýka, rýchlo uloví malú rybku, ktorú zhltne doslova naraz. Prehĺta ju vždy hlavou dopredu, aby sa nezachytila žiabrami.

Modry-blesk1

Tipovali ste správne, budeme písať o rybárikovi riečnom (Alcedo atthis), jednom z najkrajších vtákov žijúcich u nás. Rybárik je len o málo väčší ako vrabec. Perie na chrbte má azúrové, na brušku výrazne oranžové. Mohlo by sa zdať, že vďaka svojmu nápadnému sfarbeniu je ľahké ho spozorovať, ale nie je tomu tak. Keď nehybne sedí na konári, veľmi ľahko ho prehliadnete.
Je rýchlym letcom a letí priamo, svojím mohutným zobákom rozráža vzduch a v menej prehľadnom teréne je ťažké ho zbadať, aj keď sa už z diaľky ozýva typickým pískaním. Zobák je zároveň aj jedným z rozlišovacích znakov, pomocou ktorého vieme určiť, či sa pozeráme na samičku alebo samčeka. Samička má spodnú časť zobáka sfarbenú na červeno a samček na čierno.

Modry-blesk2

Samčekovia sú zdatní lovci, veď ako inak. Ak si chce získať pozornosť samičky, nosí jej ryby, aby ukázal, že je zdatný lovec a bude schopný kŕmiť mláďatá. Po niekoľkých úplatkoch sa samička nechá obmäkčiť a umožní mu párenie. Aby mali kde vychovať mláďatá, obaja sa usilovne púšťajú do stavby hniezda. Vyhliadnu si piesčito-hlinitý breh rieky alebo vysokú stenu neďaleko rieky a začnú hĺbiť noru. Najprv nohami, neskôr používajú zobák. Veď vykopať noru dlhú 1 meter nie je žiadna sranda. Keď vidíme rybárika so zobákom od hliny, je to jasný dôkaz, že si niekde v okolí chystá hniezdnu noru.
Pokiaľ sa všetko podarí, samička do pripravenej komôrky v zemi znesie 5-7 vajíčok, na ktorých striedavo sedia obaja rodičia. Po približne 20 dňoch sa liahnu mláďatá, ktoré sú rodičmi intenzívne kŕmené, aby rýchlo rástli a získali potrebnú energiu. Napriek veľkej snahe rodičov sa dospelosti dožíva iba relatívne málo mláďat. Dôvodom sú predátori, pre ktorých sú mladé jedince ľahkou korisťou, alebo zimy s príliš silnými mrazmi, kedy zamŕzajú vodné hladiny a rybáriky majú sťažený alebo úplne obmedzený prístup k potrave, prípadne veľké záplavy, ktoré naplnia nory vodou. Rybáriky totiž nie sú sťahovavé vtáky a tak zostávajú na zimu u nás, len si hľadajú vhodné zdroje potravy. Život rybárikov ohrozuje aj znečisťovanie brehov riek.

Modry-blesk3

Rybáriky sú vzácnosťou, a ak by ste ich chceli pozorovať, musíte sa správať takmer nehlučne a nehybne. Je veľmi plachý a ľahko ho možno odplašiť. Majte však na mysli, že vyrušovanie rybárikov pri hniezde je priestupkom proti zákonu!
Rybárik riečny sa stal vtákom roka 2011. Ich počet na našom území sa v súčasnosti odhaduje na 700 až 1 300 párov, hniezdia napríklad v okolí riek Váh, Orava či Rajčanka.
ema belanova

„Rada hrám basketbal, píšem články, čítam knihy. Inšpiráciu získavam z mojich ciest.“

Ktoré z daných tvrdení vyplývajúcich z textu je pravdivé?
1. Z prirodzených faktorov je pre rybáriky nebezpečná tuhá zima, pretože vtáky pred zimou neodlietajú do teplejších krajín, iba sa presúvajú za dostatkom potravy.
2. Z prirodzených faktorov je pre rybáriky nebezpečná povodeň, pretože tieto vtáky nevedia plávať.

foto: freegreatpicture.com, pixabay.com

Print Friendly, PDF & Email

Najčítanejšie