Životodarné

zrnká

Už dlhé stáročia súperia so pšenicou o miesto najdôležitejšej plodiny na našej planéte. V mnohých štátoch sveta zmenila scenériu krajiny a živí obyvateľov celého sveta. Ľudia jej však kladú za vinu, že prispieva ku globálnemu otepľovaniu.

Zazracne-zrnka1

Touto celosvetovou plodinou je ryža. Aby to nebolo také jednoduché, ryžu zaraďujeme do štyroch hlavných kategórií: ryžu rastúcu na horských políčkach, ryžu rastúcu v plytkej vode a zavlažovanú dažďovou vodou, umelo zavlažovanú ryžu sadenú do ryžovísk a napokon ryžu sadenú hlboko do vody v ústiach riek a na miestach prirodzene zavlažovaných vodou.
Ryža je najstaršia nepretržite pestovaná obilnina na svete a jej pestovaniu sa venuje vyše 100 krajín. Čo je však pri pestovaní ryže najnáročnejšie, je jej ručný zber. Asi polovica svetovej produkcie ryže sa zbiera ručne – je to vyčerpávajúca a veľmi prácna činnosť. Ryža sa najprv nechá vyklíčiť zo semien na zvláštnych záhonoch a až po štyroch týždňoch sa jej sadenice presádzajú na teplejšie ryžové polia, kde potom dozrieva. Trvá 90 – 260 dní kým vyrastie, a asi po 30 dňoch kvitnutia vytvorí zrná. Úroda ryže sa zbiera v septembri a pred odvezením na trh sa usuší na slnku.

Zazracne-zrnka2

Rodiskom ryžových polí je pravdepodobne Čína, i keď tie v Južnej Kórei patria medzi najstaršie na svete. Ale nikde inde ryže nepozmenila scenériu krajiny ako v Číne. Krajina sa zmenila na políčka a terasy, ktoré produkovali veľké množstva ryže. Niet sa čomu čudovať, pretože ryža je jednou z najhodnotnejších potravín, ktorá má veľmi málo tuku a neobsahuje žiadny cholesterol. Neolúpané zrnko ryže siatej obsahuje 12 % vody, 10 % bielkovín, 2 % tuku, 62 % škrobu, 10 % celulózy a vitamíny radu B. Biela i hnedá ryža je ľahko stráviteľná a oddávna sa používa na liečenie zažívacích ťažkostí. Pomáha tiež upravovať mierne hnačky i zápchu. Neobsahuje lepok a preto je vhodnou potravinou pre ľudí s alergiou na lepok (celiakiou). Konzumácia ryže tiež znižuje krvný tlak.
Ryža je aj v súčasnosti základným zdrojom obživy takmer pre polovicu svetovej populácie. Okolo 90 % ryže sa pestuje i spotrebuje v Ázii. Najväčšími svetovými producentmi ryže sú dnes India, Indonézia, Bangladéš, Vietnam a Thajsko a jej najväčšími vývozcami Thajsko, Vietnam a Spojené štáty.
Okrem výživnej hodnoty ryže nachádzame aj jej iné uplatnenie, hlavne jej rôznych kultivarov. Medzi ryžami siatymi veľkozrnnými sú kultivary, ktorých zrná sú obzvlášť bohaté na škrob a cukor a pri varení sa rozvárajú na kašu. Z nich sa vyrába napríklad alkohol (saké, arak), či lepidlá. Z ryžovej slamy sa pletú rohože a podobné výrobky. Sklovité kultivary pri varení napúčajú, vyrába sa z nich múka, škrob a klíčkový olej. Z ich slamy sa vyrába tenký, cigaretový papier.

Zazracne-zrnka3

Ryža ovplyvnila mnohé ľudské civilizácie a zachránila životy mnohým ľuďom. Stala sa súčasťou životnej filozofie, ktorej príkladom je aj jedno z čínskych prísloví:
„Ak plánujete na rok dopredu, vysejte ryžu, ak plánujete na desať rokov dopredu, zasaďte stromy, ak plánujete na celý život, vzdelávajte ľudí.“

Vedeli ste, že…?

  • V niektorých orientálnych kultúrach je ryža symbolom plodnosti. V týchto krajinách preto zvyknú hádzať na svadbe ryžu na čerstvých novomanželov.
  • V dedinách juhovýchodnej Ázie má kôpka ryže cenu hrudy zlata.
  • Niektoré civilizácie uctievajú ryžu ako božstvo: napríklad ako Mae Posop v Thajsku, Tisnawati v Indonézii, Inkapati na Filipínach, Ninigino-mikota v Japonsku, alebo božstvo Annapurna v Indii.
  • Arabi nazývajú uzgenskú ryžu (zvláštna sorta ryže) „devzire“, čo znamená „najlepšia, dobrá pre žalúdok“.
  • Prvé pokusy s pestovaním ryže na Slovensku sa uskutočnili v 18. storočí za Márie Terézie. Neskôr sa pokusne pestovala na juhozápadnom Slovensku v Kolárove a na východnom Slovensku. Ukázalo sa, že Slovensko nemá vhodné podnebie na pestovanie ryže, preto sa u nás ryža nepestuje vôbec, alebo len v zanedbateľnom množstve – zväčša ju dovážame. Pre niektoré národy je dodnes hlavnou súčasťou stravy, u nás však nezjeme ani zďaleka toľko ryže ako v niektorých oblastiach Číny. Priemerná spotreba ryže je u nás asi 10-krát menšia ako priemerná spotreba múky.

menovka anna labatova _ 300 dpi

„Rada sa učím, zúčastňujem vedomostných olympiád a vo voľnom čase tancujem.“

 

Ktoré tvrdenie vyplýva z textu článku?
1. Ryža patrí medzi jednoročné byliny.
2. Ryža patrí medzi jediné poľnohospodárske byliny Ázie.

foto: pixabay.com

Print Friendly, PDF & Email

Najčítanejšie